preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec

 > Naslovnica
Aktualnosti

Dani kruha i zahvalnosti

Autor: Josipa Strnišćak, 19. 10. 2021.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, 2021.

Dragi Bože zahvaljujem ti za ovaj dan. Neka ovaj kruh bude blagoslovljen i da u miru jedemo. Hvala ti za sve plodove. Rosana Balog 5.a

U petak, 15. listopada, učenici su u školu osim udžbenika i bilježnica donijeli i pekarske proizvode i voće. Obilježavali smo dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Više fotografija pogledajte na našoj FACEBOOK STRANICI.

U predškoli smo obilježili dane zahvalnosti i dane kruha. Izradili smo pekarske kapice, pjevali pjesmicu "Pekar" i pekli klipice.

Predškolarci grupe „Slonići“ su donijeli puno peciva koja su ispekle njihove mame ili bake. Uz slike i plakat naučili smo kako se i od čega dobije kruh. Počastili smo se pecivima, po želji smo ih premazali pekmezom ili čokoladnim namazom. Rješavali smo radni listić sa zadatkom -zaokruži i oboji sastojke koje pekar treba da bi umijesio kruh. Umijesili smo slano tijesto... ... Koje su djeca oblikovala, modelirala, mijesila...

Djeca predškolske skupine "Lavići" naučili su kako nastaje brašno i što je sve potrebno da se zamijesi fini mirisni kruh ili pecivo. Nakon teorije i pjevanja pjesme "Pekar", male su se ruke složile, zamijesile tijesto i krenule na izradu svojih prvih kolačića. Umornim ručicama trebalo je energije pa smo nakon posla krenuli na blagovanje kruha i peciva koje su pripremile vrijedne mame i bake. Dan smo završili slaganjem sličica, bojanjem cijelog procesa od zrna do kruha i tako je nastala naša prva priča: "Priča o kruhu".

U razrednoj nastavi učenici su uz blagovanje omiljenih pekarskih proizvoda, učili o značenju izreka o kruhu, pisali recept kruha od banane, izradili masterchef kuharske kape. S veseljem su rezali voće za voćnu salatu i frape od voća s kojim su se zasladili nakraju dana. Od jesenskih plodova izradili su Gospođu jesen te crtali kruh uz degustaciju pekarskih proizvoda koje su donijeli.

U predmetnoj nastavi učenici su pogledali kratki animirani film kako nastaje kruh, razgovarali su o važnosti kruha, vrstama kruha i pekarskih proizvoda te su i pisali asocijacije na tu temu po grupama. Na kraju sata su svoje asocijacije upisali na slova koja daju riječ kruh. Učenici osmih razreda su povezali nastavne sadržaje iz hrvatskoga jezika i pronašli frazeme u kojima se spominje kruh te izradili plakate. Učenici 6. a i 6. b razreda su na matematici obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje prigodnom odgonetaljkom i slikovnom slagalicom rješavajući pritom zadatke s cijelim brojevima. Na satovima fizike učilo se o načinu pečenja kruha nekad i danas te se izračunavala gustoća kruha. Crtali su se likovni radovi, izrađivale pekarske kapice te kušali pekarski proizvode koje su učenici donijeli povodom Dana kruha :)
e-Dnevnik

OŠ dr. Ivana Novaka Macinec u šk. godini 2016./2017. postala je dio e-Dnevnik sustava.

e-Lektire

Facebook stranica škole

Dokumenti škole

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Srednje škole
Korisni linkovi
Tisak

CMS za škole logo
Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec / Glavna 32, HR-40306 Macinec / www.os-inovaka-macinec.skole.hr / ured@os-inovaka-macinec.skole.hr
preskoči na navigaciju