preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec

Korisne nastavne jedinice za učenice i učenike (ali i za sve ostale)

Klikom na neki od donjih dokumenata otvorit će Vam se dijelovi gradiva iz raznih predmeta koje su Vaše učiteljice i učitelji obradili posebno za učenje putem školskog weba. Nastojali smo izabrati ono gradivo za koje smo mislili da će Vas posebno zanimati, odnosno, za koje smo procijenili da postoji potreba za dodatnim učenjem. Vjerujemo da će Vam ovo biti od pomoći.

Naravno, za sve dodatne informacije slobodno se obratite Vašim učiteljicama i učiteljima na nastavi.

Mali engleski rječnik (uč.Dijana Filo) je podijeljen po nastavnim jedinicama (food, clothes,...) i tako ih otvarate i koristite.

Kako koristiti mentalne mape?

Pomoću mentalnih mapa problemi koje ste imali s učenjem postat će prošlost. Naučite učiti s mentalnim mapama i zauvijek se oslobodite problema s učenjem!

O čemu se radi? Što su mentalne mape?

Mentalne mape (Mind Map) su radijalan prikaz naših misli i informacija pomoću slika i riječi. Izrada mentalnih mapa (Mind Mapping) je tehnika izrade mentalnih mapa koja se temelji na dva elementa: asocijacije i mašta.

Mentalna mapa je vrsta dijagrama ili grafikona specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način.

Izrađuju se ručno ili računalno. Nema teme za koju se ne mogu koristiti u cilju postavljanja i postizanja bilo kojih ciljeva, rješavanja problema, organiziranja i upravljanja bilo kojeg elementa u životu i radu pojedinaca, grupa i organizacija.

Tehnika izrade mentalnih mapa je sljedeća:

U centru se postavi centralna tema (naziv mentalne mape) i centralna slika koja asocira na temu i osigurava nam lakše prisjećanje teme i sadržaja same mape. Primjenom određenih tehnika, alata i pravila uz uporabu asocijacija i mašte formira se mentalna mapa s elementima (ključnim riječima) koji se stavljaju na određena mjesta i povezuju po svojoj logičnoj pripadnosti.

Pri izradi mentalnih mapa koristi se slike, simboli, boje, oblici, poveznice i drugi elementi. Snaga takve tehnike vizualizacije našeg razmišljanja je što koristimo i desnu polutku mozga koja daje sljedeće funkcije: mašta, poimanje prostora, slike, simboli, boje, asocijacije, vizualizacija, sanjarenje, intuitivnost, emocionalnost.
Mentalne mape su iskaz našeg nehorizontalnog razmišljanja (sve polazi iz centra) i to je prirodni način funkcioniranja ljudskog mozga. Primjenom ove tehnike u svakodnevnom osobnom i poslovnom životu oslobađamo ogromnu kreativnost i na taj način dobivamo „veliku sliku“ cijele problematike.

Izradom mentalnih mapa razmišljamo nelinearno što donosi veliku razliku u kvaliteti, u sadržaju, u mogućnosti i u rješenjima razmišljanja i osigurava izvrsnost u bilo kojem području života i/ili rada pojedinca. Kada se savlada tehnika stvaranja mentalnih mapa, može se postaviti bilo koja tema iz osobnog i poslovnog života i postići bilo koji postavljeni cilj.


CMS za škole logo
Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec / Glavna 32, HR-40306 Macinec / www.os-inovaka-macinec.skole.hr / ured@os-inovaka-macinec.skole.hr
preskoči na navigaciju