2020-10-05 19:30:43

58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Naši filmaši na 58. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza svake godine u drugome gradu okupljaju se ponajbolji mladi filmaši na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Ove godine Revija je održana od 1. do 4. listopada u Malome Lošinju, no sudionici su se u program uključivali online zbog poštivanja epidemioloških mjera te se nažalost nisu družili uživo. Ukupno je bilo prijavljeno 245 filmova djece iz osnovnih škola i kinoklubova, a selekciju je prošlo njih 86 u 6 kategorija.

Video predstavljanje autorske ekipe

Sudjelovali su i učenici naše škole s TV- reportažom „Još nam samo jedna fali“, a autorsku ekipu su predstavljali: Uma Kirić, Lana Trbović, Jakov Bregović (svi iz 7. a) i Luka Horvat (iz 6. a) te njihove mentorice učiteljice Andrea Matić i Kristinka Vugrinec. U reportaži je predstavljena mlada žena, Maja Kirić , koja obavlja fizički težak i zahtjevan posao među muškim kolegama, ali i uživa u njemu. Uz nju je u filmu i njena kćer Uma koja će možda zajedno s majkom u budućnosti rušiti uobičajene stereotipe.

Prenosimo i kritike selekcijskog žirija:

„Važno je filmski pričati priče o svim zanimanjima i svim ljudima. Ova je ispričana dobro, a još važnije emotivno i suosjećajno. Pohvale autorima.“ (Astrid Nox, profesorica medijske pismenosti)

„Simpatična protagonistica u nesvakidašnjem muškom zanimanju te vizualno lijepo snimljeni kadrovi u potpunosti zaokružuju odabranu priču. Pohvale autorima.“ (Dalija Dozet, redateljica)

„Kratko i slatko. Dokumentarni film o dami koja radi muški posao jer se zaposlila kao zavarivačica. Ljubav prema poslu prenijela je na kćer pa zajednički ruše stereotipe. Vješto napravljen film.“ (Marina Andree Škop, producentica i redateljica)

Iako je velika čast i nagrada samo sudjelovati na Reviji, ipak naši filmaši nisu ostali bez nagrada. Osvojili su 3. nagradu dječjeg ocjenjivačkog suda Revije što je dodatna motivacija da i dalje rade odlične filmove kao i do sada.

 


Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec