preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec

 

KNJIGE ZA RODITELJE

 

M . DIAMOND: Čarobno drveće uma : kako razvijati inteligenciju, kreativnost i zdrave emocije vašeg    djeteta od rođenja do adolescencije

Osim prikaza razvoja mozga djeteta od prenatalnog doba do adolescencije, ova knjiga nudi roditeljima (i svima koji se bave odgojem djece), mnoštvo ideja o tome kako stimulirati djecu, obogaćivati njihov život pozitivnim doživljajima i pomoći pri stvaranju pametnih, kreativnih i zadovoljnih osoba.

 

 D. EHRENSAFT: Razmaženo dijete : kako dobronamjerni roditelji daju djeci previše ali ne ono što im treba

Pitanje iskazivanja ljubavi djetetu na pravi način jedno je od temeljnih pitanja odgoja djece u obitelji. Kako prepoznati što djetetu uistinu treba, a što je samo kompenzacija za nedostatak bavljenja djetetom na pravi način, autorica objašnjava na nizu primjera stečenih bogatom praksom. Ona smatra da roditelji u najboljoj namjeri, često vođeni osjećajem krivnje da ne pružaju dovoljno svom djetetu, često pružaju ono što djetetu ne treba da bi odraslo zdravo i sretno. "Djeci nije dobro kad za roditelje imaju kraljeve i kraljice koji su se odrekli vlasti" naglašava autorica i poručuje roditeljima da se ne prepuste djeci, već da se raduju onome što jesu - odrasle i odgovorne osobe. Mažena djeca ne moraju postati i razmažena.

 

S. FORWARD: Otrovni roditelji : prevladavanje njihovog bolnog nasljedstva spašavanje vlastitog života

  Svii roditelji povremeno griješe u odgoju svoje djece, no to ih ne čini okrutnim ili neprimjerenim roditeljima. Ali, postoje roditelji čiji su loši obrasci ponašanja trajni i vrlo prisutni u životu djeteta. Takve roditelje autorica naziva otrovnim roditeljima, jer se emocionalna šteta koju čine svom djetetu širi poput otrova. Knjiga je namijenjena djeci "otrovnih roditelja", dakle onima kojima je potrebna pomoć da prepoznaju osobne traume iz djetinjstva i nauče uspostavljati kvalitetne odnose s okolinom, no svakako će biti zanimljiva i roditeljima koji žele poboljšati svoj odnos s djetetom i izbjeći "trovanje" njegova djetinjstva.

 

P. STAMER-Brandt: Pedeset pet savjeta... kad vašem djetetu treba samopouzdanja : praktična pomoć - brzo i stručno

Dijete stječe samopuzdanje od najranije dobi. Roditelji kao prvi odgojitelji djeteta imaju posebno važnu ulogu u razvoju djetetove pozitivne slike o sebi i razvijanju osjećaja vlastite vrijednosti, sigurnosti u sebe i samopoštovanja. U knjizi se daje 55 savjeta kako pomoći djetetu da razvije samopouzdanje u svakodnevnim životnim situacijama, odnosno, kako se uobičajena komunikacija s djetetom i poticaji na igru mogu odvijati tako da u djeteta potiču samopouzdanje. Pisana je jednostavnim stilom i namijenjena najširoj čitateljskoj publici.

 

       M. STIEFENHOFER: Pedeset pet savjeta... kako umiriti svoje dijete : praktična pomoć - brzo i  stručno

Svađa među djecom sastavni je dio svakodnevnog života, no način rješavanja sukoba jest ono što može rezultirati nasiljem ili dogovorom sa zajednički prihvaćenim rješenjima. Ovaj savjetnik u 55 savjeta za roditelje daje prijedloge kako postupiti u određenim situacijama i kako bolje razumjeti korijene sukoba među djecom te pravodobno i pravilno reagirati, te predlaže igre i zajedničke aktivnosti koje pružaju mogućnost roditelju da regulira ponašanje djeteta. Isti autor objavio je i savjetnike (jednake po obliku i dizajnu) "Kako umiriti svoje dijete" i "Kad se vaše dijete boji".

 

M. STOPPARD: Dječja pitanja i kako na njih odgovoriti

Roditelji su često u nedoumici kako i što odgovoriti na mnoštvo dječjih pitanja o seksu i rođenju, nepoznatom, odnosima, različitostima... Potrebno je, naravno, reći istinu, ali je i prilagoditi dječjoj dobi. Autorica Miriam Stoppard nudi rješenje: po opširnosti i detaljima odgovori u knjizi su podijeljeni u četiri skupine dječje dobi: od 2 do 4 godine,od 4 do 6, 6 do 8, te 8 do 11 godina. Takva podjela roditeljima će olakšati komunikaciju i razvijanje međusobnog povjerenja.

 

  E. MORIN: Odgoj za budućnost : sedam temeljnih spoznaja u odgoju za budućnost

Polazeći od činjenice da će svijet sutrašnjice biti temeljno drugačiji od ovog kojeg danas poznajemo, autor upozorava na potrebu reformuliranja današnjih odgojno-obrazovnih programa i obrazovnih politika. U tom smislu ovdje izlaže sedam glavnih spoznaja koje smatra nužnim za odgoj budućnosti.

 

Preporučni popis knjiga za roditelje: Sretna obitelj   
 

 
 

Preporučni popis knjiga za roditelje: Tatina kuharica    Preporučni popis knjiga za roditelje: Igrom do čitanja    

Preporučni popis knjiga za roditelje Čitajmo novo - čitajmo nagrađeno

Open publication - Free publishing


e-Dnevnik

OŠ dr. Ivana Novaka Macinec u šk. godini 2016./2017. postala je dio E-dnevnik sustava.

HRlektire.com

Facebook stranica škole

Dokumenti škole

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Srednje škole
Korisni linkovi
Tisak

CMS za škole logo
Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec / Glavna 32, HR-40306 Macinec / www.os-inovaka-macinec.skole.hr / ured@os-inovaka-macinec.skole.hr
preskoči na navigaciju