preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec

 > Knjižnica  > Projekti
 

Uma je osvojila 4.mjesto na nacionalnoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda

U snažnoj konkurenciji od 44 predivna kreativna plakata, naša učenica Uma Kirić (8.a) svojim odlično pripremljenim izlaganjem i sjajnim likovnim radom osvojila je 4.mjesto! Povjerenstvo je imalo samo riječi pohvale za Umin plakat: kombinacija crtačkih, slikarskih i grafičkih tehnika (od drvenih bojica, akvarela, akrila, kolaža, monotipije i linoreza, pa do paljenja rada tehnikom „upaljač“ 😉), pomno isplaniranih prikazanih motiva koji povezuju sva pročitana djela te prikaz razlika između književnog predloška i filmske adaptacije – sve je to Uma prezentirala povjerenstvu koje ju je pažljivo slušalo putem online Teams platforme. Osim Ume rezultate su nestrpljivo iščekivale i njezine mentorice, učiteljica Kristinka Vugrinec i knjižničarka Andrea Matić. Umi čestitamo na ovom uspjehu i želimo joj još mnogo likovno kreativnih eksperimenata i sjajnih natjecanja!
 

 

Videonajava knjige Pinokio među 5 pohvaljenih radova! 
Odlične vijesti - naša videonajava knjige Pinokio prepoznata je među najboljim uradcima u kategoriji učeničkih radova 5.- 8. razreda. Uz divne povratne informacije ("(...) povjerenstvo je izdvojilo i one koji su svojom kvalitetom vrlo lako mogli biti i u pobjedničkoj kategoriji budući da ih također odlikuje kreativan pristup, originalna ideja ili poseban trud uložen u izradu videonajava. Pohvaljujemo one koje smo izdvojili jer su se istaknuli drugačijom interpretacijom književnog djela, svježim pristupom i očiglednom željom da knjige približe čitateljima, služeći se filmskim izražajnim sredstvima.“) naša knjižnica dobila je i značajnu donaciju: 30 izuzetno kvalitetnih knjiga za sve uzraste, od slikovnica, romana do stripova. Ovom donacijom fond knjižnice je značajno obogaćen i to djelima koje ne bismo bili u prilici sami nabaviti. 
Velike čestitke sjajnoj medijsko-knjižničarskoj kombinaciji! 
Poveznica: https://citaj.hr/vijesti/rezultati-javnog-poziva-za-ucenicke-videonajave-knjiga/ 


Videonajava knjige Pinokio

Učenici knjižničarske i medijske grupe udružili su snage i snimili videonajavu za knjigu Pinokio!
Osim što su bili iza kamere, učenici su bili hrabri i ispred kamere, a osim učenika u videonajavi se pojavljuju i učitelji naše škole. 
Nama je naša najava super, a nadamo se da će se svidjeti i povjerenstvu u Ministarstvu kulture. Naime, našeg Pinokia smo prijavili za natječaj te se nadamo brzoj i pozitivnoj povratnoj informaciji! smiley
Videonajavu možete pogledati putem ove poveznice: https://youtu.be/qCqFTCLMAAE

 

Čitam sebi, čitam tebi


Ove školske godine s učenicima 3.D razreda provodimo projekt "Čitam sebi, čitam tebi". Učenici se dva tjedna pripremaju te čitaju izabrane knjige. Svaki drugi petak dolaze u knjižnicu te čitaju prijateljima iz razreda. Nakon toga razgovaramo o pročitanome, crtamo, družimo se...
Kao krajnji cilj projekta nadamo se da će rezultirati vidnim napretkom djece u aktivnom slušanju, prepričavanju, usvajanju dotad nepoznatih riječi, razvijanju čitalačkih sposobnosti – svjesnosti o glasovima, riječima i rečenicama, slovkanju i rimovanju, što potiče kognitivni i jezični razvoj djece.

Sadržaji slikovnica i knjiga koje ćemo čitati pomno će biti birani kako bi se s djecom moglo razgovarati o toleranciji, uvažavanju različitosti, aktivnom donošenju odluka i prenošenju temeljnih građanskih i demokratskih vrijednosti. Sve je to važno za rast djece u multikulturnom društvu u kojem će trebati donositi odgovorne odluke.
 

 

Čitanjem do zvijezda 2021./2022. 

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg sudjelovanja na natjecanju "Čitanjem do zvijezda" pripremamo se za nova čitanja!

Čitaju se 3 djela (Tajni vrt, Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu i Vještice), troje najboljih učenika na školskoj razini ide na županijsku, a osim kviza znanja postoji i kategorija kreativnog uratka.
Ove godine tema ČDZ je "Knjiga i film" tako da gledamo i filmove napravljene na temelju izabranih knjiga, pa smo već imali priliku posjetiti i kino u Čakovcu na projekciji filma "Tajni vrt".  
 

 

Najčitači četvrtaši čitaju prvašićima :)

I ove godine obilježili smo Mjesec hrvatske knjige. Od 15. listopada do 15.studenoga isticali smo važnost knjige i čitanja. U petak, 12. studenoga, u knjižnici u školi u Macincu pozvali smo najčitače 4.razreda: Dorijana iz 4.a, Nives iz 4.b i Mihajela iz 4.c razreda da prvašićima pročitaju par priča. Čitali smo „Male priče o velikim slovima“ Zvonimira Baloga, „Kako se gleda abeceda“ Sonje Zubović i „Pismo iz Zelengrada“ Nevenke Videk. Dorijan, Nives i Mihajel oduševili su svoje prijatelje prvašiće, ali i knjižničarku svojim čitanjem! Poželjeli smo se češće družiti uz ovako lijepe priče!

 

 

Želiš znati? Želiš osjećati? Čitaj!
Godina čitanja - 2021.

 

Godina čitanja posvećena je širenju poruke „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi” u namjeri da tijekom 2021. godine cijela Hrvatska čita zajedno.I naša škola organizira mnoge aktivnosti kojima potičemo i uživamo u čitanju :) 

 

Čitanjem do zvijezda 2020./2021.

Lana je osvojila 4.mjesto na nacionalnoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda 

 
 
 
S ponosom objavljujemo kako je naša Lana Trbović (7.a) viceviceviceprvakinja natjecanja Čitanjem do zvijezda! Nakon četiri pročitane knjige, eksperimentiranja likovnim tehnikama, mnogih sati provedenih u izradi plakata i pripremama za izlaganje te proživljenim i preživljenim tremama, možemo s velikim ponosom javiti kako je Lana osvojila 4. mjesto na nacionalnoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda u kategoriji kreativnog uratka. Njezin trud, volja i kreativnost očiti su u samom plakatu, a simpatičnost i spontanost su došli do izražaja tijekom izlaganja koje je održala 11. travnja pred Povjerenstvom natjecanja. Kako bismo je nagradili za ovaj sjajan uspjeh, stupili smo u kontakt s autoricom Lanine najdraže knjige „Demon školske knjižnice“ Moreom Banićević, koja je Lani poslala nastavak „Demona“ uz divnu posvetu! Učenicu su za natjecanje pripremale učiteljica likovne kulture i naša knjižničarka Andrea Matić i učiteljica hrvatskog jezika Kristinka Vugrinec.
 
Lani  čestitamo na velikom uspjehu i želimo joj još mnogo ovakvih sličnih uspjeha u budućnosti!smiley
 

e-Dnevnik

OŠ dr. Ivana Novaka Macinec u šk. godini 2016./2017. postala je dio e-Dnevnik sustava.

e-Lektire

Facebook stranica škole

Dokumenti škole

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Srednje škole
Korisni linkovi
Tisak

CMS za škole logo
Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec / Glavna 32, HR-40306 Macinec / www.os-inovaka-macinec.skole.hr / ured@os-inovaka-macinec.skole.hr
preskoči na navigaciju