preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec

 > Projekti
PROJEKTNA NASTAVA

PROJEKT dolazi od latinske riječi koja znači plan, namjeru, skicu.

Projektna nastava je:

- orijentirana prema učeniku (učenik je u centru pažnje);

- partnerstvo između učitelja i učenika;

- povezana sa stvarnim životom;

- korelacija s drugim predmetima;

- suradničko učenje;

- razvijanje organizacijskih i komunikacijskih vještina;

- upotreba novih nastavnih metoda.

 

Svaki dobar projekt...

- ...ima cilj i rezultat;

- ... je složen zadatak koji se može podijeliti na jednostavnije dijelove;

- ... je vremenski ograničen;

- ... uključuje najmanje dvoje ljudi;

- ... traži suradnju.

 

"Reci mi i zaboravit ću.

Pokaži mi i zapamtit ću.

Daj mi da pokušam i razumjet ću."

 

Projektna nastava daje učeniku mogućnost da postane aktivan sudionik nastavnog procesa i uči ga kako bolje razumjeti ono što ga se poučava.


UNICEF

Ovdje ćete pronaći podatke o svim projektima koji su u pripremi i u koje će biti uključeni naši učenici i/ili učitelji i/ili škola u cjelini. 

UNICEF - STOP NASILJU MEĐU DJECOM

Na Učiteljskom vijeću održanom 8. studenog 2010. godine odlučeno je da škola kreće u UNICEF-ov projekt "Stop nasilju među djecom" kakko bi kroz "Sedam koraka do sigurne škole" pokušali dobiti priznanje "Škola bez nasilja" kojemu svi teže.

Čeka nas puno posla - od učitelja i razrednika preko učenika pa sve do njihovih roditelja u narednoj godini.

Koordinator projekta u našoj školi je pedagoginja Miroslava Vaksman, a koordinacijski odbor čine preostala dva stručna suradnika - defektologinja Simona Borko i knjižničarka Marija Tot, učitelji razredne nastave Darinka Kirić i Zvonimir Sabol, učitelji predmetne nastave Sandra Logožar i Lidija Branilović, predstavnik roditelja te lokalne zajednice, koji će biti naknadno i na vrijeme odabrani.

Sedam koraka:

1. Učenici, roditelji, nastavnici i drugi zaposlenici škole svjesni su problema vršnjačkog nasilja.

2. Škola gradi zaštitnu mrežu - definirani elementi zaštitne mreže

3. Zaštitna mreža funkcionira uz jasne mjere i postupke

4. Utvrđen sustav upućivanja složenijih slučajeva prema drugim službama u zajednici, uspostavljena suradnja sa lokalnom zajednicom.

5. Žrtve nasilja traže pomoć od zaštitne mreže

6. Mreža pruža pomoć i žrtvi i počinitelju nasilnog ponašanja, a načini pomaganja poznati su i primjenjivi

7. Učenici, roditelji i učitelji smatraju školu sigurnim mjestom za djecu.

26. siječnja na sjednici Učiteljskog vijeća i u prisutstvu mentorice projekta, predstavljeni su rezultati učeničkih i učiteljskih anketa provedenih tijekom prosinca. Koordinacijski odbor u sastavu: Miroslava Vaksman (predsjednik), Simona Borko i Marija Tot (stručni suradnici), Zvonimir Sabol i Darinka Kirić (razredna nastava) te Sandra Logožar i Lidija Branilović (predmetna nastava) tijekom zimskih praznika su obrađivali podatke koje je predsjednica odbora predstavila svim djelatnicima škole (uključujući romske pomagače i tehničko osoblje). U koordinacijski odbor su uključena i dva roditelja: gosp.David, otac učenika 6.A razreda, te gosp.Oršoš, otac tri kćeri - polaznica 3.A, 5.A i 7.B razreda.

Ožujak je vrijeme kada se projektu pridružuju i ostali ključni članovi - učenici i roditelji. Organizirane su radionice za jedne i druge (zajedno i/ili odvojeno) na kojima će biti donešena razredna pravila, vrijednosti i posljedice te predstavljene ostatku kolektiva, a potom i složene u Školska pravila, vrijednosti i posljedice te izložene u holu škole.

Roditeljima je predstavljeno sudjelovanje u projektu, te očekivanje njihovog angažmana u istome.

23., odnosno 30. svibnja 2011. godine učiteljima predmetne, odnosno razredne nastave održana je radionica "Odgojni stilovi" gdje su prezentirana 4 odgojna stila roditelja, a nakon čega su učitelji i sami prionuli poslu - crtežima i riječima su, nakon rada u ekspertnim grupama, predstavili svoje viđenje stilova. Istu će radionicu svi razrednici odraditi na prvom roditeljskom sastanku iduće školske godine.

Projekt Unicef se i dalje odrađuje jednakim intenzitetom, bez obzira što je školska godina pri kraju, a koordinacijski odbor čeka još sastanak s lokalnom zajednicom, odnosno klubovima, timovima, grupama i udrugama s područja Macinca, Gornjeg Hrašćana, Črečana i Trnovca koji mogu dati svoj doprinos borbi protiv nasilja nad djecom.

 

25. svibnja 2012. - Većina onoga što je isplanirano, u velikom postotku je i realizirano. Provođenje projekta se bliži kraju. Ostaje nam još samo provesti anketu među učiteljima, roditeljima i učenicima vezanu uz projekt te sumiranje rezultata učinjenog tijekom projekta.

Je li došlo do smanjenja vršnjačkog nasilja? Ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali se o tome puno govorilo na satovima razrednih odjela, na roditeljskim sastancima te u kolektivu među djelatnicima. Postignut je rezultat da se otvoreno govori, da se ukazuje na nasilna ponašanja, da se provede restitucija gdje god i kad god je to moguće.

Ovaj projekt nije proces koji započnemo i završimo, nego on i dalje traje. Ono što je pozitivno jest da je, barem što se tiče pedagoške dokumentacije, značajno smanjen broj kaznenih pedagoških mjera u odnosu na razdoblje prije projekta. Rezultat provedbe projekta je da je ozračje u školi ugodnije i mirnije. Pristup učitelja prema učenicima je promijenjen tijekom projekta u smislu da je manje povišenih tonova, manje kažnjavanja.

Povezanost škole s užom lokalnom zajednicom također je intenzivnija tijekom projekta jer su svi predstavnici aktivno sudjelovali u njegovom provođenju.

                                                                    Miroslava Vaksman, pedagoginja

                                                                        Koordinator projekta u školi

    

 

 

 

 

e-Dnevnik

OŠ dr. Ivana Novaka Macinec u šk. godini 2016./2017. postala je dio e-Dnevnik sustava.

e-Lektire

Facebook stranica škole

Dokumenti škole

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Srednje škole
Korisni linkovi
Tisak

CMS za škole logo
Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec / Glavna 32, HR-40306 Macinec / www.os-inovaka-macinec.skole.hr / ured@os-inovaka-macinec.skole.hr
preskoči na navigaciju